Internationaal

De module Internationaal bestaat als apart vakgebied naast de bestaande modules. T-Challenge kan zowel met als zonder deze module worden gespeeld.

Doel

Doel van de module is de studenten kennis te laten maken met invloeden van internationalisering op de diverse onderdelen van hun bedrijf.

Marketing

Alleen Sportdrank zal internationaal verkocht worden. De buitenlandse markt bestaat uit 2 segmenten die verschillende gevoeligheden hebben voor prijs en promotie.

Supply Chain Management

Voor de buitenlandse handel moeten ook logistieke keuzes gemaakt worden. Hoeveel gaat er verstuurd worden naar de supermarkten en met wat voor transportmiddelen? Spelers hebben voor het vervoer de keuze uit vrachtwagen, trein en schip.

Daarnaast moet er besloten worden of de nationale of internationale handel prioriteit krijgt en of er gebruik gemaakt gaat worden van distributiecentra. Deze laatste centra leiden tot hogere vaste kosten, maar drukken de variabele transportkosten aanzienlijk.

Legal

Op juridisch gebied komen de volgende voorwaarden aan bod:

 • Betalingsvoorwaarden
  Letter of Credit
  Cash against Payment
  Cash against Documents
 • Internationaal transport
  CIF/FOB
  EXW
  DDP
 • Toepasselijk recht
  Geen regeling
  Nederlands recht
  Weens koopverdrag

Vooral de keuze voor EXW kan grote consequenties hebben. De verkoper verplicht zich in dat geval slechts om de goederen ter beschikking te stellen in zijn bedrijfspand voor de koper. De buitenlandse supermarkten zijn dus zelf volledig verantwoordelijk voor het transport. De enkele supermarkten die bereid zijn om onder deze voorwaarden zaken te doen vragen een extra hoge marge om de transportkosten te dekken.

Finance

Het resultaat van de internationale bedrijfsvoering leidt tot een aantal financiële kengetallen, die allemaal in buitenlandse valuta zijn uitgedrukt. Iedere periode ontvangen de spelers de actuele koers en een koersvoorspelling. Deze koersvoorspelling wijkt aanzienlijk af van de werkelijke koers. Spelers krijgen daarom de keuze om een financieel analist in te huren, waardoor de kwaliteit van de voorspelling omhoog gaat. Om de risico’s van koerswisselingen te minimaliseren krijgen de spelers vervolgens de mogelijkheid om FX futures te kopen. Een FX future geeft het team het recht om in de volgende periode Roebels tegen de huidige koers te wisselen.